->->->terug naar homepage/zur Startseite

->->->publicaties/Veröffentlichungen

Agenda & nieuws:

Verschenen: Thomas Mann contra Heinrich: honderd jaar Betrachtungen eines Unpolitischen

Start 'Lezing op locatie' - een reeks van vijf lezingen online

16 april: Klaus Mann Initiative Berlin komt naar het Goethe Instituut Amsterdam

Honderd jaar 'Betrachtungen eines Unpolitischen': Thomas en Heinrich Mann - diplomaat schrijver contra schrijverschap als politiek wapen

"Een schrijver heeft, zonder dat hij handelt, een geweten voor degenen die handelen." (Heinrich Mann)

Literatuur die een missie wil uitdragen baart monsters, aldus Thomas Mann. Hij maakte zich sterk voor een niet politiek-geëngageerd schrijverschap. Hier tegenover vond zijn collega-broer Heinrich dat het de taak was van een schrijver om de mensen de weg te wijzen. Het verschil in opvatting leidde bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in het najaar van 1914 tot een groot conflict tussen de twee. Heinrich schreef zijn Zola-essay waarin hij zich keerde tegen schrijvers als zijn broer, die zijns inziens geen respect verdienden. Het antwoord van Thomas lag besloten in zijn statement dat "beschavingsliteratoren" als Heinrich het volk een utopie voorspiegelden, wat hen veel kwalijker viel te nemen. Pas in januari 1922 werd het conflict bijgelegd.

Gedurende de schrijfcarrière van ruim vijftig jaar van Thomas Mann was hij innig verstrengeld met de belangen van zijn broer Heinrich, zowel in positieve, als negatieve zin. Het persoonlijke kon daardoor niet altijd gescheiden worden van hun publieke rol. De vraag of een schrijver in zijn werk politiek kleur moet bekennen wordt als vanzelf opgeworpen door Thomas Mann in een van de meest boeiende essays uit de wereldliteratuur: Betrachtungen eines Unpolitischen uit 1918.

16 april 2019: Klaus Mann Initiative Berlin e.V. komt naar Amsterdam

(foto:(l) dr. Fredric Kroll leest voor uit The Last Day, het onvoltooide manuscript van Klaus Mann, Berlijn, Potsdam, 2016. Naast hem Frank Träger, voorzitter van Klaus Mann Initiative Berlin.)

In het 70e sterfjaar van Klaus Mann zal In het Goethe Instituut in Amsterdam op 16 april een Klaus Mann herdenking plaatsvinden door Het 'Klaus Mann genootschap' in Berlijn, dat daar speciaal voor naar Nederland komt. Dit genootschap, dat de nalatenschap van Klaus Mann levend wil houden, houdt jaarlijks één, of twee goed bezochte literaire evenementen, waarin een bijzonder thema rond de boeken of het leven van Klaus Mann centraal staat. Nestor van Klaus Mann Initiative Berlin is dr. Fredric Kroll, die vele publicaties over Klaus Mann op zijn naam heeft staan. Bijzonderheden over dit bijzondere literaire evenement - programma en tijdstip - op de pagina 'uitgelicht'.

naar de aankondiging

->->->(voor) bestellen bij uitgeverij Aspekt

->->->naar verhalenbundels

->->->naar publicaties: Thomas Mann boeken

->->->terug naar homepage

Nieuw: Lezing op locatie Thomas Mann

Vanaf 10 februari worden er vijf lezingen online gezet op facebook, iedere maand één

Programma:

Zondag 10 februari: Thomas Mann contra Heinrich - een Kaïn en Abel existentie

Zondag 10 maart: Deel II - Het grote conflict: Betrachtungen eines Unpolitischen

Zondag 7 april: Mann in retrospectief: de vaderrol

Zondag 5 mei: Thomas Mann en Noordwijk: de ballingschap

Zondag 2 juni: Thomas Mann en de Pringsheims

Naar facebook auteurpagina: www.facebook.com/margreet.denbuurman

->->->naar facebook