terug naar homepage

Recensies en artikelen over de De Zwart dubbelbiografie/Uitgever: De Nieuwe Haagsche - ISBN: 9 789460 101106 - 18,95

Juli/augustus 2023 publiceerde Bart Haers een essay over het boek op zijn blog 'kwestievanverwondering.blogspot.com'

"Waarom ik in deze van een canon spreek, ligt er niet aan dat ik van canons zou houden, maar wel gaat het om het gegeven dat in de kunsten vaak bewust aan canonisering van kunstenaars, schrijvers, musici wordt gewerkt om het werkgebied voor experts en kenners overzichtelijk te houden en, in het slechtste geval, te kunnen domineren. Dit boek laat zien dat het best leuk is buiten het eigen perceel van erkende namen te gaan kijken..."

-----NAAR HET ESSAY

"Een fraaie en informatieve uitgave" (Piet Vernimmen op Stadswandeling.nl)

Op 8 mei '23 verscheen op de site 'stadswandelingdenhaag.nl' en op de site 'vriendenvandenhaag.nl/boeken' een mooie bespreking door Piet Vernimmen.

------NAAR DE BOEKBESPREKING

Afbeelding: voorbeeld tekening etsjes van Pieter de Zwart door de secretaris van de Haagse Kunstkring. Voor de kerstdagen in 1915 kocht H.M. Koningin moeder Emma zes etsjes. Pieter moest ze aanleveren. (priv├ęcoll.)

Van de publiciste Annabel Junge verscheen in augustus '23 op het online magazine Biografieportaal.nl een boekbespreking

"De auteur schetst een mooi ingetogen beeld van beide broers."

..........NAAR DE RECENSIE OP BIOGRAFIEPORTAAL

Op 6 december '22 verscheen in het historiekatern van AD/Haagsche krant een mooie bespreking door Hans Hemmes

"Margreet den Buurman ontdekte dat haar oudoom [Willem] erg moeilijk voor zichzelf was en nooit tevreden over zijn creaties. 'Hij probeerde in het Kunstmuseum schilderijen bij te werken. Suppoosten hielden hem in de gaten.' De broers zullen volgens haar de historie ingaan als overgangsschilders. 'De tijd in de jaren '20 stond op veranderen, maar ze blijven in de traditie.' Zij spreekt van een prachtige speurtocht die uitmondde in een boek.'"

Op 19 januari verscheen in het kunstkatern van de krant 'Den Haag Centraal' een mooi stuk van Herman Rosenberg

"Als ver familielid schreef literatuurwetenschapper Margreet den Buurman en dubbelbiografie over de schilderende broers Willem en Pieter de Zwart. Daarmee ontrukt zij de jongste, Pieter, aan de vergetelheid"

De Bibliotheekdienst NBD Biblion schreef over het boek: "Prettig en onderhoudend geschreven. Volop geillustreerd met foto's en illustraties in kleur. Voor een breed tot geoefend lezerspubliek."

Mooie bespreking op de site van boekclub.com:

"Dit boek is niet alleen interessant voor kunstliefhebbers en historici, maar voor iedereen die geinteresseerd is in de geschiedenis van Nederland en de ontwikkeling van de moderne kunst."

"Toegankelijke stijl en zeer goed geillustreerd."

NAAR DE RECENSIE VAN BOEKCLUB

terug naar homepage